• 08.02.2016 kl. 17:21

Vernepleie

Leserspørsmål: "Hei, fine Emilie. Du studerer vernepleie? Jeg lurte på om du kunne lage et innlegg om det. Hvordan fag har du? Hvordan er praksisen, er det over 4 perioder? Hvordan er undervisningen? Hvordan vurderinger har dere? Vurderer selv å søke den retningen, men er litt usikker☺"FAGENE

Jeg begynte på Høgskolen i Lillehammer (HIL) ifjor, og er nå godt i gang med andre semester. Fagene er jeg veldig fornøyd med, for det er ikke slik som på barneskolen, ungdomsskolen eller vgs hvor man må gjennom f.eks matte, samfunnsfag, norsk osv. I studieretningen vernepleie er det disse fagene (eller emnene som det kalles) vi skal gjennom 1.året: Delemne 1 varer fra du starter på skolen og fram til juleferien, og delemne 2 er fra nyttår og til sommerferien. De fleste av disse emnene trenger jeg kanskje ikke å utdype, men det emnet som heter "Velferdsarbeid prosjekt" vil jeg påpeke er kanskje det morsomste vi har gjort dette året. Da hadde vi et prosjekt hvor vi skulle arrangere noe valgfritt for et sted vi fikk utdelt. Det kan være å arrangere en julegate for et sykehjem for eksempel. Dette var en oppgave vi fullførte sammen med klassen, og avsluttet med en fremføring om opplegget og planleggingen med en kreativ vri. Nå må jeg også nevne at jeg tar utgangspunkt i hvordan vernepleie er på den høgskolen jeg selv går på, men om det er 100% likt opplegg på andre høgskoler vet jeg ikke. Men jeg vil anta at fagene er mye av de samme. 

PRAKSIS

Vi har ikke fått noen oversikt over hvordan praksisen er alle tre årene, men dette året har vi èn praksisperiode som starter i begynnelsen av april. Da skal vi være utplassert et sted, f.eks bolig for utviklingshemmede, frem til sommeren. Så det blir cirka tre måneder med praksis sammenhengende. Vi har også hatt en uke utplassert i barnehage i sammenheng med noen observasjonsoppgaver vi skulle utføre, hvor vi skulle se hvordan barna var utviklet osv. 

UNDERVISNING

Undervisningen foregår i ulike auditorium (??? eller heter det auditorier I don't know), og det er da forskjellige forelesere som holder disse forelesningene. Da vi hadde emnet "Etikk", hadde vi f.eks en mann som foreleser som var filosof, og det gjorde at jeg fulgte godt med pga han hadde så mange annerledes måter å tenke på. Det jeg liker godt med undervisningen her er at det ikke er alle undervisninger som er obligatoriske, og de starter ikke til samme tid hver dag. En mandag kan vi starte 08:15, og en annen mandag starter vi 10:15. Veldig variert!! Lettere sagt, det er ikke som på videregående hvor du som regel starter til samme tid hver dag og får fravær for å ikke møte. Ved obligatoriske oppmøter, vil foreleseren notere fraværet så det er litt opp til deg selv hvor mye du ønsker å være på skolen. Det er noen som velger å lese gjennom forelesningene hjemme isteden for å møte opp på en forelesning som ikke er obligatorisk. Men jeg vil anbefale å dra på forelesningene, enten de er obligatoriske eller ikke. Vi har også en del studiedager, som oftest på fredager. Denne dagen kan brukes til å studere hjemme, eller andre steder du selv bestemmer. Jeg har vel helt ærlig sett på disse dagene som fri, og sovet en del timer ekstra og slappet av under dyna hele dagen. I tillegg får vi studiedager til å jobbe med gruppeoppgaver eller individuelle oppgaver. Og da disponerer du og gruppa di tiden selv, og hvor dere ønsker å jobbe.

VURDERING

Dette året har vi ikke fått noen særlige vurderinger, og det er jeg egentlig ganske misfornøyd med for å være helt ærlig. Vi har hatt en haug med både individuelle og gruppeoppgaver, men nå snart skal vi ha en eksamen hvor noen av disse oppgavene blir trukket og derfor kan de ikke gi oss vurdering på dem tidligere. Da ville de ikke kunne bli brukt som eksamen, ikke sant. Så det suger, for da aner man ikke om det man gjør er helt ute på jordet liksom. Så de vurderingene vi har fått er godkjent/ikke godkjent, hvor vi da har fått godkjent ved å levere en oppgave på fronter og ikke godkjent ved å ikke ha levert. Neste år er det ikke samme type eksamen, så da vil jeg tro vi får vanlige karakterer på de oppgavene vi leverer. Vi har fått veiledning på et par av oppgavene av studieveilederen, hvor vi har kunnet stille spørsmål og få svar. Men igjen, dette er jo på den høgskolen jeg selv går på, så det kan hende at andre høgskoler har andre typer vurderinger.


 

Alt i alt synes jeg vernepleien er helt topp, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte denne retningen. Det er enormt mange yrkesmuligheter, og ved å fullføre tre år får du en bachelor. Det er morsomt å lære om ting du virkelig interesserer deg for og får bruk for, istedenfor å sitte utallige timer i en mattetime og ikke skjønne hva du skal bruke dette til senere i livet, eller irritere deg i naturfagstimene over at alt virker helt gresk (egne erfaringer heh). Når du går vernepleie lærer du for det meste om mennesket, hva som er rett og galt, politikk, juss og andre diverse emner som er relevante for yrket. Jeg håper dette var oppklarende, også er det bare å stille spørsmål om det er noe mer du/dere vil ha svar på ♥ ♥

Love, Emsi

Ida Nesby

08.02.2016 kl. 17:57
Så spennende å lese om! Kjenner jeg gleder meg til å bli ferdig på videregående for å studere noe nytt og annet! :)

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:53
Ida Nesby: Så koselig at du synes det! Det forstår jeg veldig godt. Det er ingenting som er mer befriende enn det. Stay strong :-)

Beauty by Hermine

08.02.2016 kl. 18:04
så spennende! elsket forresten designet ditt = D

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:52
Beauty by Hermine: Åå, tusen takk for det!! <3

Inga

08.02.2016 kl. 18:35
Så bra svart, Emilie! Var på åpen dag på HiL og det så ut som en fin skole. Tror vernepleie er noe jeg hadde likt å studere egentlig :-)

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:52
Inga: Tusen takk!! Åå, så spennende, har ikke fått med meg at vi har hatt det jeg, hihi. Kanskje det er det du kommer til å ende opp med vettu :-D

Juliane Marie Aas

08.02.2016 kl. 19:27
Så flott skrevet!

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:52
Juliane Marie Aas: Tusen takk for det :-)

Thao

08.02.2016 kl. 20:22
høres så godt ut. Masse lykke til med studier :)

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:51
Thao: Det er det!! Tusen takk for det :-) Ha en fin tirsdag videre <3

09.02.2016 kl. 09:24
Tusen takk for veldig bra svar! Høres ut som en veldig fin retning å gå. Masse lykke til videre :-)

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:51
Anonym: Håper det var oppklarende, hihi :-) Tusen takk!

Q. Vyvy

09.02.2016 kl. 11:33
Kjempe nice :-) stå på!

Emilie Skaget

09.02.2016 kl. 11:51
Q. Vyvy: Så koselig at du synes det, tusen takk :-)
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits